El diumenge 2 d’octubre La Nau Côclea torna a proposar la ruta Walter Benjamin de Banyuls a Portbou. Ho fa dins el Col·loqui Internacional Walter Benjamin que organitza el Museu Memorial de l’Exili i la Càtedra Walter Benjamin de la UdG.

La ruta recorre el camí que va realitzar Walter Benjamin entre Banyuls i Portbou guiat per Lisa Fittko, per travessar la frontera fugint de la policia nazi, al final del qual el pensador es va treure la vida.

Cada any la Nau Côclea encarrega a un/a artista que aporti a la ruta la seva mirada contemporània. Enguany la convidada ha estat Anna Dot, que presenta S’amagaven darrere els arbres, una acció que fa referència a la novel·la homònima de Ray Bradbury (1953) i a la pel·lícula de François Truffaut Fahrenheit 451 (1966) en la qual homes i dones havien esdevingut book people, persones-llibre i havien aprés de memòria alguns llibres que el furor de la guerra volia cremar i fer desaparèixer per sempre. Anna Dot s’apropia d’aquest argument per parlar dels fragments literaris de l’obra de Walter Benjamin, Hannah Arendt i altres autors que foren censurats durant la dictadura franquista. Ha treballat amb un equip de lectors i lectores que provenen de Portbou i d’altres indrets de Catalunya.

anna-dot

Per fer la ruta que surt a les 8 del dematí de Portbou cal inscriure’s prèviament per telèfon al 972125161. L’autobús que duu la gent de Portbou a Banyuls on comença el camí te un preu de 5€. Cal anar ben calçat i tenir una preparació física suficient. La ruta dura unes tres hores de pujada (700 m de desnivell) i dues de baixada.

fotograma-de-fahrenheit-451

Ruta Walter Benjamin 2016

S’amagaven darrere els arbres, acció de Anna Dot

Book people: Roser Cabré, Víctor Garcia Tur, Núria Gómez Gabriel, Anna Pahissa

Documentació audiovisual: Edgar Díaz Palma Lombardo

Més sobre Anna Dot http://annadot.net/

Comissària Clara Garí

Un projecte de Nau Côclea